La col·lecció

A través de la seva col·lecció i de la passarel·la aèria, que us permetrà visitar les instal·lacions de La Farga, el Museu de Coure pretén mostrar al visitant els aspectes tecnològics, econòmics i també la cultura relacionada amb el món de la metal·lúrgia del coure al llarg de la història.

Les cinc àrees del museu són:

  • L'element químic coure

     El coure des del punt de vista científic, amb les seves propietats físiques i químiques.
    El coure és un element químic de color vermellós que pertany al grup dels metalls nobles. És un metall rellevant perquè és un excel·lent conductor de la calor i de l'electricitat i, a la vegada, és dúctil i mal·leable. Així mateix, el coure participa en funcions biològiques de persones, animals i plantes.
      
    «El coure dóna nom a una família de metalls amb noblesa. A la família del coure pertanyen l'or i la plata, només per això podem considerar el coure com un metall preciós» Jorge Wagensberg, director de l'àrea de Medi Ambient i Ciència de la Fundació "la Caixa"

     

  • La Farga, història d'una empresa

    Donar a conèixer els orígens i la transformació de l'empresa, des dels seus inicis fins a l'actualitat.

    Plasmar els més de 200 anys d'història de la trajectòria d'una empresa que va néixer a Barcelona i més tard es va traslladar a les Masies de Voltregà. A més de conèixer la història d'una empresa, també es coneix la història de dues famílies, la fundadora, Els Lacambra, i l'actual propietària, Fisas i Guixà.
  • La passarel·la, la indústria del coure en viu

    El pas per la passarel·la permet veure en directe el procés productiu de transformació del coure de La Farga. El primer tram de la passarel·la és l'interior de la fosa on es pot observar com els forns fonen el coure i produeixen alambró.

    El segon tram, que comunica les dues naus que es visiten de La Farga, es realitza per l'exterior, mostrant al visitant la colònia industrial de la Farga, l'única colònia metal·lúrgica de Catalunya. El tercer tram transcorre dins d'una de les plantes de trefilaria, on el visitant pot veure el procés final de l'obtenció dels trefilats de coure.
  • El coure i els orígens de la metal·lúrgia

    Explicar el descobriment del coure, els orígens de la metal·lúrgia i la rellevància del coure des d'aleshores fins a la industrialització.

    La paraula «coure» prové del llatí cuprum, que procedeix al seu torn de Kyros, el nom grec de l'illa de Xipre, on s'extreia abundantment coure de bona qualitat.

     
    El coure és el primer metall fruit d'una nova tecnologia: la metal·lúrgia.
     
    La metal·lúrgia és l'art d'extreure els metalls dels minerals que els contenen.
  • Tecnologia i aplicacions del coure

    Processos industrials d'obtenció, elaboració i purificació del coure. Mostra d'objectes de coure, de bronze i de llautó de la societat industrial.

    El coure és un dels pocs materials que es pot reciclar una i altra vegada, indefinidament, de manera que del coure reciclat pot recuperar pràcticament tot el metall sense pèrdua de les seves qualitats: d'un collaret de coure del neolític es pot obtenir el coure necessari per a una pista conductora d'un ordinador d'última generació.

    Així doncs, bé es pot dir que el coure és un metall que té passat, present i molt futur.

Avís Legal |  +34 938 504 100 | Colònia Lacambra S/N, Crta, C-17z, Km. 73, 5, 08508 Les Masies de Voltregà, Barcelona, Espanya | © 2023 La Farga.