Oriol Guixà, per a Expansión

el .

El coure i els seus aliatges han estat utilitzats durant més de sis mil anys. La seva força, durabilitat, resistència a la corrosió, propietats estètiques i antimicrobianes i la seva facilitat de treball són característiques que han contribuït al desenvolupament de les civilitzacions. Amb un consum mundial de 23 milions de tones, el coure s'ha convertit en un metall noble i necessari per al creixement econòmic dels països.
 
Actualment el seu preu arriba valors relativament elevats pel fet que països com la Xina, que totalitza un consum de més de 7 milions de tones, s'ha convertit en el principal consumidor mundial d'aquest metall i el seu comportament fa distorsionar el mercat mundial del coure.
 
La seva creixent demanda deguda al desenvolupament de grans potències com l'Índia, la Xina i el Brasil fa pensar en la possibilitat de crear nova oferta. No hi ha una solució ràpida ja que per a l'obertura de noves mines es requereix d'un període de 6 a 8 anys per començar a extreure el mineral. El desfasament entre la demanda i l'adaptació de l'oferta fa que els sectors especulatius pugin el preu del coure, convertint el seu valor en un instrument financer vinculat al creixement econòmic.
 
En un entorn més proper, el consum de coure a Espanya és de 244.000 tones, un valor decreixent en els últims anys com a conseqüència de la crisi de la construcció i la reducció d'inversió en noves infraestructures, a més de la introducció de nous productes substitutius. No obstant això, en el sector dels semielaborats del coure a Espanya s'han utilitzat potents polítiques d'exportació per donar sortida a la producció.
 
Sens dubte les perspectives de futur del sector del coure a Espanya se centren en les exportacions. Exemple d'això ha estat La Farga Group, una empresa especialista en la producció de semielaborats del coure i en la tecnologia del seu reciclatge, que ha sabut diversificar a temps els seus productes i mercats, el que ha permès mantenir-se dins en un mercat cada dia més dur i competitiu i en el qual molts desapareixen. La innovació ha estat també un dels factors clau per a l'èxit, el creixement i la diversificació de la companyia.
 
Finalment, veiem el futur del sector amb optimisme ja que el coure és necessari per a un món industrialitzat i tecnològic però no cal oblidar que estem en un entorn de crisi i que són necessàries mesures disruptives per donar un gir a aquesta situació i fer que la gestió de les empreses no sigui tan complicada.
Avís Legal |  +34 938 504 100 | Colonia Lacambra, s/n  08508 Les Masies de Voltregà (Barcelona) Espanya | © 2020 La Farga.