La Farga presenta una nova línia de colada contínua de coure única al món amb una inversió de 15 milions d’euros

el .

La Farga ha donat a conèixer el seu últim avenç tecnològic, una gran aposta pel futur i la sostenibilitat a llarg termini a partir d’una nova línia de producció de colada contínua que ha suposat una inversió total de 15 milions d’euros. La inauguració es va celebrar ahir a les instal·lacions de la companyia i va comptar amb la presència de l’Hble. Sra. Àngels Chacón, Consellera d’Empresa i Coneixement, i l’Il·lm. Sr. Sergi Vilamala, Alcalde de Les Masies de Voltregà, a més d’altres autoritats involucrades en el projecte.

Després d’uns mesos de funcionament de la nova línia, La Farga va celebrar amb totes les persones implicades en aquest gran repte que s’ha aconseguit una qualitat d’alambró molt bona ràpidament i que el resultat del producte compleix els requisits dels clients.

La nova línia de colada contínua de coure, única al món, ha estat dissenyada i fabricada específicament per a les instal·lacions de La Farga. “Després de 35 anys de funcionament, havia arribat el moment de modernitzar la línia, de fer un canvi estratègic i capdavanter amb la inversió i construcció d’una de nova”, va explicar Oriol Guixà, president de La Farga i responsable de la construcció de la primera línia que va engegar l’empresa el 1983.  La nova línia és més eficient, més segura i més tecnològica; una gran aposta que té l’objectiu de fer créixer la companyia a nivell de capacitat, fiabilitat i innovació a escala mundial. “Aportarà una gran projecció a l’empresa, ja que implica un avenç tecnològic molt important en les colades existents”, va afegir Oriol Guixà.

Els seus principals beneficis són l’augment de la capacitat productiva de 15 t/h a 20 t/h (una xifra molt significativa tenint en compte que quan va es iniciar la línia, fa 35 anys, la capacitat productiva era de 7 t/h i que a dia d’avui, la capacitat total de La Farga anual és de 320.000 t); l’increment de la fiabilitat; l’avenç significatiu en seguretat i, per últim, el fet que treballarà en l’orientació ecològica i sostenible de l’empresa. Segons Inka Guixà, directora general de La Farga, “la nova línia situarà la companyia en la segona colada de coure més gran d’Europa”.

El procés de creació de la nova línia ha implicat diversos reptes. El més important consistia en crear, conjuntament amb l’empresa italiana Danieli, una línia que havia d’augmentar significativament la capacitat productiva i instal·lar-se en temps rècord, ja que només amb 35 dies calia treure la vella i engegar la nova amb proves. El projecte es va iniciar el maig del 2017 i la implementació va començar el 6 d’agost del 2018. El desmuntatge només va durar dos dies i el 12 de setembre ja estava iniciant la primera colada. El 21 de setembre, La Farga va celebrar la fabricació del primer jumbo.

La nova línia s’ha desenvolupat amb tecnologia pròpia, gràcies al coneixement, a l’experiència interna i sobretot, a l’actitud de l’equip que hi ha participat. Inka Guixà va remarcar el paper fonamental dels treballadors de La Farga: “el projecte s’ha afrontat amb una gran professionalitat, implicació, dedicació i flexibilitat, quelcom que ha permès complir amb els temps marcats”. La magnitud del projecte ha implicat la participació de 90 persones durant el desenvolupament inicial, la contractació de 28 empreses contractistes participants, a més de la subcontractació de 42 empreses i treballadors autònoms. En total, aproximadament 325 persones han treballat en la nova línia. Durant tot el procés, des de La Farga s’ha volgut potenciar la col·laboració amb proveïdors de proximitat.

Després de l’explicació del projecte, es va donar veu a les autoritats assistents. L’Il·lm. Sr. Sergi Vilamala, Alcalde de Les Masies de Voltregà, es va posar a disposició de La Farga per avançar conjuntament i va fer èmfasi en la relació entre el poble i l’empresa, agraint que companyies com La Farga formin part del territori, ajudin a mantenir viu el poble i generin llocs de treball.

Per últim, l’Hble. Sra. Àngels Chacón, Consellera d’Empresa i Coneixement, va voler recalcar el vincle entre la indústria que representa La Farga i la línia estratègica del Govern de la Generalitat; la presentació de la nova línia implica innovació, internacionalització, territori i talent, valors compartits entre les dues entitats. “La nova línia suposa una mirada al passat d'aprenentatge i valentia, una mirada al present amb la demostració del talent que avui impregna aquesta companyia i una mirada cap al futur amb noves inversions i innovacions. Inversions com aquestes ens fan progressar com a país", va concloure la consellera.

Avís Legal |  +34 938 504 100 | Colonia Lacambra, s/n  08508 Les Masies de Voltregà (Barcelona) Espanya | © 2020 La Farga.