First recycling workshop for youngsters at the Copper Museum

on .


Aquest mes de maig, el Museu del Coure va realitzar el primer taller de reciclatge per a joves a les seves instal·lacions. Va comptar amb la presència d'alumnes de les Escoles de Vinyoles dels cursos 3r, 4t i 5è de primària.

L'objectiu del taller era ensenyar les propietats que té el coure i les seves múltiples aplicacions, amb la possibilitat d'utilitzar-lo una i altra vegada sense mai perdre les seves propietats inicials. D'aquesta manera a cada un dels alumnes se'ls hi va entregar un tros de fil de coure i aquests van haver d'idear possibles aplicacions del metall, de les quals en van sorgir joies, formes de la naturalesa per a posar a les plantes, punts de llibre, objectes de decoració... tot un seguit d'objectes que d'una manera molt didàctica van mostrar als visitants la infinitat d'aplicacions que té aquest metall.

El taller va venir acompanyat per una visita a l'interior del Museu del Coure i després un passeig per la passarel•la on es pot veure el funcionament d'una fundició de coure en viu. L'activitat es va realitzar en motiu del Dia Internacional dels Museus i el Dia Internacional del Reciclatge (17 de maig) i donat l'èxit de la jornada, es pretén estendre aquest tipus d'activitats pedagògiques a la resta d'escoles de Catalunya.

Cal destacar també que aquest mes de maig el Museu del Coure ha posat a la venda un conte "El coure: un conductor de la història. Un amic per a tota la vida." Aquest narra la història d'una pedra de coure que marxa de la mina de Kyros perquè vol ser útil per a la humanitat. Al llarg de la seva vida va canviant de format: una xapa d'un vaixell, un perol, una catenària per a un tren d'alta velocitat, etc. El conté està redactat en un llenguatge completament dirigit als petits i alhora és amb els dibuixos en blanc i negre perquè aquests el puguin colorejar. A més, a dins hi ha inclòs "El joc del coure". Una iniciativa pionera i que està tenint una molt bona rebuda pels més petits.

Des de la seva obertura, el Museu del Coure ja compta amb més de 10.000 visites.

El MCu forma part de l'Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (associació formada per enginyers industrials catalans que tenen com a objectiu mantenir viu i íntegre el passat industrial de Catalunya), està inscrit dins del Turisme Total de la Diputació de Barcelona (institució que promou el patrimoni industrial com a producte turístic, ja sigui pel museu com també per disposar d'una empresa visitable), és membre de la XATIC (Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya) formada per 20 municipis que tenen en comú un important i variat llegat industrial i, finalment, forma part de la Xarxa de Museus d'Osona (XMO).

El Museu del Coure va néixer amb la voluntat de donar a conèixer un metall tan desconegut però tan utilitzat des dels inicis dels temps històrics. Aquest metall ha estat present en totes les civilitzacions, en format d'armes, joies, objectes per a la revolució industrial i després per al desenvolupament de l'electricitat, entre d'altres.
La Farga: You Copper Solutions